Chrupiąca pizza bezglutenowa.

  • Październik 10, 2015

rustikale frische Steinofenpizza

Chrupiąca bezglutenowa pizza, która smakuje jak najlepsza glutenowa domowa pizza!
Chrupiąca, lekka na cienkim spodzie z sosem pomidorowym, mozzarellą, szynką – czyli włoska klasyka.
Jeśli tęsknicie za prawdziwym smakiem pizzy – to przepis dla Was!

 

SKŁADNIKI: 

ciasto: 

Nadzienie:

Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste.
Ciasto połóż na talerzu, przykryj folią spożywczą i zostaw w lodówce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po wskazanych czasie ciasto podziel na 3 części i odstaw ponownie do wyrośnięcia ( w temperaturze pokojowej). Ciasto musi podwoić objętość.
Piekarnik nagrzej do 250 stopni.
Ręce obsyp mąką i z ciasta uformuj placek średnicy 28-30 cm.
Placki przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry.
Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne 7-10 minut.
Pizze wyjmij z piekarnika i podawaj z listkami bazylii (jeśli nie masz świeżej posyp suszoną).

Smacznego!

 

frische Pizza ganz