Leki z leśnej apteki: jagody

  • Lipiec 11, 2015

Trwa pełnia sezonu na czarne jagody. Kupimy je przy leśnych parkingach, w warzywniakach i marketach. Niestety, znikną już w sierpniu. Warto więc wykorzystać ten czas i najeść się leśnymi jagodami do syta. Mają tak wiele zdrowotnych właściwości, że powinny znaleźć się na talerzu każdego dnia.

 

Czarne jagody są uważane za jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych. Nic dziwnego: zawierają selen, cynk, miedź, mangan, witaminy: C, A, B, PP, błonnik, garbniki. Dlatego leśne jagody leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia krwionośne, działają przeciwirusowo. Są także uważane za antidotum na zatrucia, gdyż szybko wychwytują z organizmu toksyny.

 

Jagody są też źródłem flawonoidów, które zwalczają nowotwory, chronią przed chorobami degeneracyjnymi i pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Nasze babcie od dawna wiedziały, że suszone jagody szybko likwidują biegunki. A brytyjscy naukowcy odkryli niedawno, że duża porcja czarnych jagód poprawia koncentrację i funkcjonowanie na kolejnych pięć godzin.

 

Najzdrowiej i najsmaczniej serwować jagody na surowo, gdyż nie tracą wtedy cennych właściwości. Podawajmy je zwłaszcza dzieciom, zamiast słodkich, niezdrowych przekąsek. Jagody są tak pełne smaku, że nie trzeba ich dosładzać cukrem ani syropami. Można je połączyć z bitą śmietaną, galaretką, lodami, naleśnikami na słodko, z goframi…

 

Jagody sprawdzają się doskonale jako nadzienie drożdżówek, które można upiec samodzielnie w domu (przepis TUTAJ), dzieci i dorośli uwielbiają pierogi z jagodami… A co powiecie na sernik z jagodami lub biszkopt z masa jagodową? A racuchy z jagodami? Wszystkie te dania można przygotować w wersji bezglutenowej, z użyciem naturalnych mąk lub specjalistycznych mieszanek.

Źródło: www.poradnikzdrowie.pl