Niezastąpione aromaty

  • Wrzesień 10, 2015

O ile uboższa byłaby nasza codzienność, gdyby nie zapachy. Pachnie las, łąka, ogród, zioła w doniczce i każda potrawa. Zapachy przywołują wspomnienia, odprężają, energetyzują, wzbudzają apetyt. Zwykła babka makowa różni się od babki pachnącej migdałami, prawda? Najcenniejsze są oczywiście naturalne aromaty, ale nie zawsze mamy do nich dostęp ze względu na cenę lub odległość od sklepu. Śmiało korzystajmy wtedy z bezglutenowych olejków do ciast, z międzynarodowym Przekreślonym Kłosem. 

 

Jeszcze do niedawna osoby na diecie bezglutenowej miały kłopot z dostępem do bezpiecznych aromatów do ciast. Znane marki nie gwarantowały, że ich wyroby są wolne od glutenu. A skąd w aromacie gluten? Otóż to białko jest dobrym nośnikiem aromatu w potrawach, dlatego producenci często po nie sięgają.

W kuchni stosowaliśmy więc domowe sposoby aromatyzowanie potraw. Ścieraliśmy skórkę z cytryny lub pomarańczy, dodawaliśmy kiwi, wydrążaliśmy wanilię z ziarenek, dodawaliśmy cynamon lub alkohol. Ale czasem potrzebowaliśmy bardziej wyrazistego smaku, a gdy naglił czas, tęskniliśmy za gotowym bezglutenowym aromatem: migdałowym czy śmietankowym (zobacz TUTAJ).

Nasze marzenia spełniła marka Libella, która uzyskała międzynarodowy Przekreślony Kłos. Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przyznało firmie certyfikat po sprawdzeniu, iż produkty te rzeczywiście są wolne od glutenu i zanieczyszczeń, i że są wytwarzane w warunkach bezpiecznych dla celiaków. teraz, stojąc przed regałem lub wpatrując się w ofertę sklepu internetowego na ekranie komputera, nie musimy zastanawiać się, czy ten olejek rzeczywiście jest bezpieczny. Teraz mamy międzynarodowa gwarancję.

Do wyboru mamy teraz aż siedem różnych aromatów bezglutenowych: arakowy, rumowy, cytrynowy, migdałowy, wanilinowy, pomarańczowy i śmietankowy. Oto pełna oferta bezglutenowych aromatów Libella, dostępna w naszym sklepie internetowym TUTAJ.