Pyszne, bezglutenowe lasagne po włosku

  • Lipiec 29, 2015

Stosowanie diety bezglutenowej wcale nie oznacza braku dań uwielbianych w Europie i w Polsce. Jadamy przecież spaghetti, pyzy na parze, pierogi, a nawet lasagne. Wbrew pozorom dania te można szybko i łatwo przygotować. Oto przepis na lasagne, który oczarował uczestników bezglutenowych warsztatów kulinarnych „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia włoska” w Poznaniu.

 

Składniki:

– 9 bezglutenowych płatów makaronowych lasagne marki Agluten (kupisz TUTAJ);

– 1 łyżka oliwy z oliwek;

-1 pokrojona duża cebula;

– 1 oczyszczona z nasion i pokrojona papryka;

– 500 g chudej mielonej wołowiny;

– 150 g pieczarek;

– 2 puszki (po 400 g każda) krojonych pomidorów lub 800 g świeżych, obranych ze skórki;

– 250 g sera ricotta;

– 100 ml chudego mleka;

– 1 jajko;

– 2 łyżki posiekanej bazylii;

– 50 g startej mozarelli;

Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu, i podsmażaj cebulę oraz paprykę przez około 5 minut. Dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż zbrązowieje. Pokrój pieczarki i wrzuć na patelnię razem z pomidorami. Trzymaj na małym ogniu przez 45 minut, aż nadmiar płynów odparuje, po czym odstaw do przestygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C.

Zmiksuj ricottę, mleko, jajko i 1 łyżkę bazylii. Warstwę mieszanki mięsnej włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj trzema płatami lasagne i rozsmaruj na nich połowę mieszanki z ricottą. Ułóż następną warstwę makaronu i sosu mięsnego, makaronu i znów mieszankę z ricottą. Ostatnią warstwę ma stanowić mieszanka mięsna.

Posyp mozarellą, przykryj folia aluminiową i piecz przez 40-50 minut. Następnie odkryj formę, posyp pozostałą bazylią i piecz jeszcze 10-15 minut, aż danie przybierze złoty kolor.

Jeśli wolisz bardziej miękki makaron, przed układaniem warstw zanurzaj pojedyncze płaty we wrzątku z solą i oliwą na około minutę.

Smacznego!

 

Przepis był przetestowany przez uczestników bezglutenowych warsztatów kulinarnych „Friendly Food – bezglutenowa kuchnia włoska”, które w czerwcu 2015 r. zorganizowaliśmy w Poznaniu wspólnie z Polskim Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz z „Italia bez Glutenu”.